FoodBugs
Młodzi konsumenci szansą dla rynku owadów jadalnych 0
Młodzi konsumenci szansą dla rynku owadów jadalnych

Młodzi konsumenci szansą dla rynku owadów jadalnych

Zalety produkcji i konsumpcji owadów jadanych są niezaprzeczalne. Owady jadalne posiadają liczne właściwości zdrowotne; są bogate w białko, witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze, stąd mogą stanowić źródło dobrze przyswajalnego białka oraz być cennym składnikiem zróżnicowanej diety. Co więcej,  ich produkcja jest bardziej przyjazna środowisku niż tradycyjna produkcja zwierzęca ponieważ generuje niższą emisję gazów cieplarnianych, wymaga mniejszego zużycia wody i powierzchni gruntów. Biorąc pod uwagę globalny wzrost liczby ludności, rosnące wyzwania na światowych rynkach żywności oraz zagrożenia ekologiczne, owady jadalne stanowią idealne rozwiązanie dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego dla obecnych i przyszłych pokoleń.

Niestety, w wielu krajach, zwłaszcza w Europie i Stanach Zjednoczonych, konsumowanie owadów wciąż budzi silne i nieuzasadnione opory. Wyniki badań konsumenckich prowadzonych we Włoszech i w Holandii wskazują, że jedną z podstawowych barier rozwoju rynku owadów jadanych jest neofobia żywieniowa, określana jako skłonność do unikania nieznanych i nowych artykułów spożywczych. Zdaniem dr Hansa Dagevos’a (2021) z Uniwersytetu Wageningen   zjawisko to jest silnie powiązane z brakiem znajomości produktu, normami społecznymi, stopniem zaufania do instytucji i producentów oraz poczuciem bezpieczeństwa. Wyniki badań wskazują, także że poziom postrzegania i akceptacji konsumpcji owadów jadalnych w społeczeństwach europejskich różni się. Konsumenci pochodzący z państw Europy Północnej są bardziej pozytywnie nastawieni do spożywania tych produktów niż mieszkańcy Europy Środkowej. W Polsce owady są spożywane sporadycznie i są ciągle jeszcze postrzegane jako „egzotyczna ciekawostka” (Żuk-Gołaszewska i in., 2022; Wiza-Augustyniak, 2024).  Pojawia się więc zasadnicze pytanie: czy jest szansa na zmianę tego stanu rzeczy i zwiększenie akceptacji owadów jadanych w Polsce? Pozytywne wnioski w tym zakresie płyną z badań przeprowadzonych na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przez Panią dr Paulinę Wizę -Augustyniak (2024).  W oparciu o wyniki badań ankietowych przeprowadzonych w czerwcu 2023 roku wśród poznańskich licealistów badaczka wykazała, że młode pokolenie z zainteresowaniem i otwartością podchodzi do owadów jadalnych. Ponad 90% z badanych stwierdziło, że nie widzi przeszkód w konsumpcji owadów jadanych. Nieco większą otwartość w tym zakresie wykazywali młodzi mężczyźni, jednak różnica płci nie była istotnym czynnikiem różnicującym.  Badania wykazały także, że skłonność do konsumpcji owadów jadanych jest większa, gdy owady są dodatkiem do produktów spożywczych, niż gdy występują w formie nieprzetworzonej. Młodzi przyznali też, że czynnikiem ograniczającym akceptację jest po prostu brak wiedzy na temat zalet konsumpcji owadów jadanych.

Wyniki te umożliwiły dostosowanie naszego przekazu marketingowego i wskazanie nowego kierunku kampanii informacyjnej na temat konsumpcji owadów jadalnych w Polsce ukierunkowanej na popularyzację spożywania owadów jadalnych wśród młodych konsumentów w mediach społecznościowych. W celu wyboru najbardziej skutecznej formy komunikacji rozpoczęliśmy współpracę z Agri-Food Economics Experimental Laboratory (A-FEEL) działającym na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Literatura:

  1. Dagevos Hans. 2021. A literature review of consumer research on edible insects: Recent evidence and new vistas from 2019 studies. Journal of Insects as Food and Feed 7 (3): 249-259. DOI: 10.3920/JIFF2020.0052. Fischer i Steenbekkers (2018),
  2. La Barbera Frabcesco, Fabio Verneau, Mario Amato, Klaus Grunert. 2018. Understanding Westerners’ disgust for the eating of insects: The role of food neophobia and implicit associations. Food Quality and Preference 64: 120-125. DOI: 10.1016/j.foodqual.2017.10.002.
  3. Mancini Simone, Giovanni Sogari, Davide Menozzi, Roberta Nuvoloni, BeatriceTorracca, Roberta Moruzzo, Gisella Paci. 2019. Factors predicting the intention of eating an insect-based product. Foods 8 (7): 270.
  4. Sogari Giovanni, Diana Bogueva, Dora Marinova. Australian consumers’ response to insects as food. Agriculture 9 (5): 108.
  5. Wiza-Augustyniak, P. (2024). EDIBLE INSECTS IN GUARANTEEING OF FOOD SECURITY. Annals PAAAE, XXVI(1), 308-323. https://doi.org/10.5604/01.3001.0054.3351.
  6. Żuk-Gołaszewska Krystyna, Remigiusz Gałęcki, Kazimierz Obremski, Sergiy Smetana, Szczepan Figiel, Janusz Gołaszewski. Edible insect farming in the context of the EU regulations and marketing – an overview. Insects 13 (5): 5. DOI: 10.3390/insects13050446.

 

czytaj całość »
Czy wegetarianie i weganie mogą jeść owady? 0
Czy wegetarianie i weganie mogą jeść owady?

Z roku na rok rośnie liczba osób, które decydują się na przejście na dietę wegańską lub wegetariańską. Z całą pewnością zarówno jedno, jak i drugie rozwiązanie przynosi wiele korzyści. Warto rozważyć również jak w przypadku obu tych diet wygląda spożywanie owadów. Czy osoby określające się jako wegetarianie lub weganie mogą wprowadzić je do swojego jadłospisu?

czytaj całość »
Robaki mopane – afrykański przysmak, który zaskakuje smakiem 0
Robaki mopane – afrykański przysmak, który zaskakuje smakiem

Jeśli jesteś miłośnikiem próbowania nowych smaków i nie boisz się nowości pojawiających się na Twoim talerzu, z całą pewnością powinieneś spróbować robaków mopane pochodzących z Afryki, które w naszej części świata również zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. Czym dokładnie są i jakie korzyści wiążą się z ich spożywaniem?

czytaj całość »
Owady jadalne w Meksyku, czyli chapulines i inne przysmaki 0
Owady jadalne w Meksyku, czyli chapulines i inne przysmaki

Już dziś zabieramy Cię w niepowtarzalną podróż kulinarną po kraju sombrer i kaktusów. Przed tobą egzotyczne smaki, chrupkość i radość odkrywania. Od larw po skorpiony, od przystawek po przekąski. Meksyk to szereg smacznych niespodzianek. Jesteśmy pewni, że meksykańskie owady jadalne będą dla Ciebie fascynującym odkryciem niezależnie od tego, czy jesteś smakoszem, czy po prostu jesteś ciekawy świata. Chodź z nami na tę niezwykłą wyprawę!

czytaj całość »
Czy dzieci mogą spożywać jadalne owady? 0
Czy dzieci mogą spożywać jadalne owady?

Wprowadzanie nowych, niekonwencjonalnych produktów do diety dziecka zawsze wywołuje wiele pytań. Jednym z najczęściej pojawiających się jest to dotyczące tego, czy dzieci w ogóle mogą spożywać jadalne owady. Na pierwszy rzut oka odpowiedź może wydawać się niepewna, ale jak to zwykle bywa z żywieniem, sprawa jest bardziej skomplikowana. W naszym artykule przyjrzymy się temu zjawisku, przeanalizujemy bezpieczeństwo, korzyści oraz przyszłość odżywiania.

czytaj całość »
Jedzenie owadów w Tajlandii – przydrożne smaki i wykwintne dania 0
Jedzenie owadów w Tajlandii – przydrożne smaki i wykwintne dania

Trochę ekstremalnej kuchni, trochę kulturalnej rewelacji – to jest Tajlandia, kraj, w którym jedzenie owadów to codzienność. Zanurz się w fascynującym świecie tajskiego street foodu, gdzie smażone owady stanowią popularne danie. Wyobraź sobie jadalne owady przygotowywane bezpośrednio na ulicznych stoiskach, które stanowią kulisy dla twojej nowej kulinarnej przygody.

czytaj całość »
Najczęstsze mity dotyczące jedzenia owadów 0
Najczęstsze mity dotyczące jedzenia owadów

Jedzenie owadów staje się coraz powszechniejsze, ale wciąż można spotkać się z wieloma krzywdzącymi mitami na ten temat. Właśnie dlatego postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości osób, które nadal zastanawiają się nad spróbowaniem owadów i udowodnić, że są one naprawdę smaczne i pełne wartości odżywczych!

czytaj całość »
Owady w diecie sportowców – czy mogą wspierać wydajność i regenerację? 0
Owady w diecie sportowców – czy mogą wspierać wydajność i regenerację?

Czy warto dać owadom szansę na naszych talerzach? Zdecydowanie tak! W końcu to bardzo cenne źródło białka, które na pewno zaspokoi nawet sportowców. Odkryj z nami, jakie owady są najbardziej wartościowe dla osób uprawiających sport, jak wprowadzić je do swojego codziennego menu i jaki wpływ mają na wydajność oraz regenerację organizmu. Ta podróż w świat jadalnych owadów może się okazać prawdziwym przełomem w Twoim odżywianiu!

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl