Jedzenie przyszłości

Jedzenie przyszłości – co będziemy jeść za kilkadziesiąt lat?

Faktem jest, że hodowle zwierząt na tak ogromną skalę, jak obecnie nie są neutralne dla naszego środowiska naturalnego. Cierpią na tym także gleby, które jałowieją poprzez częste i intensywne uprawy, a przecież ludzi na ziemi z roku na rok wciąż przybywa, dlatego warto zadać sobie pytanie – co będziemy jeść za kilkadziesiąt lat? Już teraz żywność – zarówno mięso, jak i warzywa dostarczają ludzkiemu organizmowi coraz mniej składników odżywczych, które są niezbędne dla jego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Dlatego więc jedzenie przyszłości – robaki, o których słyszy się ostatnio tak dużo, mogą być doskonałą alternatywną żywieniową, dzięki właśnie wysokiej zawartości wielu ważnych w naszej diecie mikroelementów. W naszym sklepie Food Bugs znajdziesz bogatą ofertę owadów w wielu smakach – przekonasz się do ich spróbowania?

Owady – jedzenie przyszłości, które coraz śmielej wkracza na polski rynek

O robakach w ostatnim czasie mówi się bardzo dużo i intensywnie, a społeczeństwo dzieli się na dwa nurty – jedni zarzekają się, że robaki to nie jedzenie, drudzy z kolei, że jest to przyszłościowy produkt, którego wejście na rynek poprawić może pogarszającą się sytuację żywieniową na całym świecie. A jak ma się ta sytuacja w naszym kraju? W Polsce spotkać można coraz to więcej przedsiębiorstw, które myślą przyszłościowo i wiedzą, jak wiele zalet przynieść może jedzenie owadów. Ludzie są coraz bardziej świadomi, jednak czy mimo tego na masową skalę zdecydujemy się na wprowadzenie robaków do naszej diety? Owady – jedzenie przyszłości, które zaleje Polski rynek?

Jedzenie w przyszłości – czy robaki zastąpią mięso?

Czy robaki zastąpią mięso? Bardzo możliwe! Owady są doskonałym źródłem białka – w 100 g robaków około 70% zajmuje właśnie ten składnik, a do tego zawierają w sobie duże ilości istotnych składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń, cynk, a także witaminy B3, B9 oraz B12. Robaki są także doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – Omega 3 i Omega 6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Czy robaki zastąpią mięso? Nie wiemy, jak będzie wyglądać jedzenie w przyszłości, w tym momencie możemy o tym jedynie spekulować. Jednak owady okazać się mogą fantastycznym zamiennikiem mięsa, którego hodowla jest znacznie droższa, pochłania duże ilości zasobów, a przez ogromnie ilości dwutlenku węgla wypuszczanego do atmosfery jest dla naszej planety także niebezpieczna.

Jedzenie przyszłości – czy ludzie chętnie sięgać będą po robaki?

Jedzenie robaków przywędrowało do nas z krajów azjatyckich i afrykańskich, gdzie owady je się i sprzedaje na każdym kroku. Dla mieszkańców tych krajów robaki są standardową przekąską, a często także miejscowym przysmakiem – a czy nasze społeczeństwo jest gotowe na krok, jakim jest spopularyzowanie jedzenia owadów? Wiadomo, robaki nie kojarzą nam się najlepiej, dlatego potrzeba będzie nieco czasu, aby myślenie o owadach jako nieprzyjaciołach zastąpić pozytywnym nastawieniem. Wszystko jest w głowie, dlatego właściwe nastawienie to podstawa. Owady, które dozwolone są do konsumpcji, wyhodowane zostały w specjalnie stworzonych do tego warunkach, do tego z zachowaniem wszelkich norm Unii Europejskiej, które w porównaniu, chociażby do norm Stanów Zjednoczonych są bardzo wysokie. Jeśli z kolei ktoś obawia się smaku, warto uwierzyć nam na słowo, że jedzenie przyszłości – robaki smakuje naprawdę dobrze. Są chrupiące, a ich naturalny smak porównać można do smaku orzechów. Wiele zależy także od sposobu ich przyrządzania oraz użytych przypraw – gotowanie sprawi, że będą one bardziej delikatne, natomiast smażenie podbije ich smak.

Owady jedzenie przyszłości – jak wygląda ich hodowla?

Hodowla owadów w Polsce nie jest jeszcze mocno rozwinięta, mimo to takie owady produkuje się nie tylko jako pożywienie dla ludzi, ale jako dodatek do żywności dla zwierząt, zarówno tych hodowlanych, jak i domowych. Owady jedzenie przyszłości – ich hodowla w porównaniu do chowu np. bydła lub drobiu zajmuje znacznie mniej miejsca, nie wymaga tak dużych nakładów wody ani paszy, co bezpośrednio wpływa na koszta oraz na środowisko. Wprowadzając robaki do swojej diety, tym samym ograniczając mięso, możemy wpłynąć na życie wielu zwierząt, które w większości chowane są w karygodnych warunkach.

Jedzenie w przyszłości – sprawdź, gdzie kupić robaki w wielu smakach

Chcesz spróbować owadów, ale nie wiesz, czy Ci posmakują? Początkującym owadożercom na start polecamy robaki w ich ulubionym smaku, a w naszym sklepie mamy ich całkiem sporo – pomidor z ziołami, śmietana z cebulą, chilli z limonką, kurczak BBQ, parmezan, a także musztarda z miodem. Znajdzie się także małe co nieco dla fanów słodyczy, gdyż w naszej ofercie znaleźć można także świerszcze oblane czekoladą czy takie o smaku słonego karmelu. Mąka z robaków będzie świetnym dodatkiem do żywności, który podbije białko, znajdziesz tam także makarony, a nawet dania instant. Nie wiemy, jak będzie wyglądać jedzenie w przyszłości, jednak już teraz zachęcamy do przejrzenia całej oferty naszego sklepu FoodBugs oraz spróbowania naszych oryginalnych produktów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl