Jedzenie owadów i traktowanie ich jako zdrowej i wysokobiałkowej przekąski staje się w naszym kraju coraz powszechniejsze. Wiele osób decyduje się na to, aby zastąpić popularne fast foody, owadzią alternatywą. Wybór jest naprawdę spory, a owady dostać można zarówno w wersji klasycznej, jak i w wersji z dodatkowymi przyprawami, które dodatkowo podkręcą ich smak. W związku z tym przyglądamy się, ile kalorii mają jadalne owady oraz, jakie zawierają składniki odżywcze.
Coraz częściej mówi się o tym, że jadalne owady to pożywienie przyszłości. Wiele osób nadal jest do tego sceptycznie nastawionych i właśnie dlatego warto mówić o wszelkich korzyściach, które wiążą się z wprowadzeniem ich do swojej diety. Na sam początek można sięgać po nie na przykład tylko po treningu, aby zobaczyć, jak reaguje na nie nasz organizm. Z całą pewnością jest to jednak ciekawy sposób na urozmaicenie swojego sposobu żywienia.
Rosnąca świadomość na temat ekologii i alternatywnych sposobów żywienia sprawiła, że na popularności zyskuje entomofagia. Co to jest i na czym polega to zjawisko? W skrócie: jest to po prostu spożywanie jadalnych owadów. Co jeszcze warto wiedzieć na temat entomofagii? Zapraszamy do lektury naszego artykułu!
Jadalne owady wciąż uznawane są za swego rodzaju nowość wśród artykułów spożywczych. Ich spożywanie wiąże się z szeregiem korzyści: dostarczają wielu wartościowych składników odżywczych i wspierają ekologię. I choć coraz więcej osób się do nich przekonuje, niektórzy mają obawy związane z ich smakiem. Jak zatem smakują owady?
W ostatnim czasie na popularności konsekwentnie zyskują jadalne owady. Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na tego typu kulinarne innowacje i włącza je na stałe do swojego menu. W naszym dzisiejszym artykule zastanowimy się, czy jedzenie robaków jest zdrowe i bezpieczne dla ludzkiego organizmu.
Włączenie jadalnych owadów do codziennej diety to doskonały pomysł. Są one bowiem źródłem cennego białka i innych wartościowych składników odżywczych. Między innymi z tego powodu jedzenie owadów w Polsce konsekwentnie zyskuje na popularności. Sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po tego typu przekąski!
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Taco w dodatku ze świerszczami, stanowi pyszną przekąskę, która idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi lub rodziną.
Wybierasz się w góry i pragniesz zaplanować swój jadłospis? Optymalne jedzenie zabrane w góry może zdecydować o sukcesie Twojej wyprawy. W końcu ciało potrzebuje sprawdzonych źródeł energii, aby radzić sobie z dodatkowym, niepodejmowanym na co dzień wysiłkiem. Dzisiaj pokrótce omówimy górski jadłospis ze szczególnym uwzględnieniem przekąsek dla wspinaczy i miłośników górskiego trekkingu.
Dieta ketogeniczna ma w Polsce całkiem spore grono zwolenników. Stosunkowo często decydują się na nią osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów, natomiast po odniesionym sukcesie chętnie pozostają przy zwyczajach żywieniowych związanych z keto. W przypadku tej diety mówi się także o licznych dodatkowych korzyściach dla organizmu wynikających z ograniczonego spożywania węglowodanów i cukru.
W najbliższych dekadach czeka nas prawdziwa żywieniowa rewolucja. Biorąc pod uwagę, że około 2050 roku populacja Ziemi przekroczy 10 miliardów ludzi, należy spodziewać się radykalnego wzrostu cen żywności, a nawet potężnych kryzysów żywnościowych, które obejmą nie tylko kraje rozwijające się, ale również bogatą „Północ”. Osobną kwestię stanowi degradacja środowiska, do której niestety przyczynia się współczesne rolnictwo. Rosnąca emisja gazów cieplarnianych jest kolejnym ważnym wyzwaniem Zmiana naszych zwyczajów żywieniowych może przyczynić się do zapobiegania tym zjawiskom.