Jesteś ciekawy, dlaczego jedzenie owadów jest dobre dla naszej planety? Wskazać można na kilka powodów, dla których warto włączyć je do swojej diety i tym samym wspomóc ziemię. Niektóre z nich poruszamy w tym artykule.
Spis treści:
- Kierunek przyszłości – owady a wsparcie walki z głodem na świecie
- Proste w hodowli – mało wymagające metody
- Szybko i ekonomicznie – wsparcie dla sektora spożywczego
- Mniejsza emisja CO2
- Owady na co dzień – dlaczego warto włączyć je do diety i wesprzeć planetę?
Kierunek przyszłości – owady a wsparcie walki z głodem na świecie
Owady jako rozwiązanie przyczyniające się do zwalczania głodu na świecie? To nie jest pomysł z kosmosu. Obecnie szacuje się, że aż ponad 820 milionów osób na całym świecie cierpi z powodu głodu. Hodowla owadów staje się coraz istotniejsza na tle rosnącej populacji światowej i niewystarczającej ilości żywności. Dlaczego? Pierwsza sprawa to oszczędność zasobów. W porównaniu z tradycyjnymi źródłami białka, hodowla owadów jest znacznie tańsza, mniej czasochłonna i mniej niszcząca dla środowiska. Na przykład owady mogą żywić się odpadami rolniczymi, nie potrzebują ziemi ani dużej ilości wody, jak to jest w przypadku hodowli zwierząt. Ostatnia, ale nie mniej ważna kwestia to to, że owady są dostępne i łatwe do hodowli na całym świecie, co czyni je doskonałym rozwiązaniem dla walczącej z niedożywieniem społeczności. W związku z tym owady mogą być istotnym wsparciem w walce z głodem i na dodatek pomagać w dbaniu o planetę.
Proste w hodowli – mało wymagające metody
Kompletnie zmieniając kontekst hodowli, owady zapewniają zdrowe, tanie i ekologiczne źródło białka. Ich hodowla skupia się na łatwo zorganizowanej i skutecznej produkcji, a na dodatek osoby podejmujące się jej nie muszą posiadać ogromnego doświadczenia. Owady nie potrzebują dużych przestrzeni do hodowli, co sprawia, że można hodować je prawie wszędzie. Do tego są mniej podatne na choroby i szybko się rozmnażają, co zdecydowanie przekłada się na efektywność hodowli.
Same owady mogą spożywać odpady organiczne, co czyni je coraz bardziej atrakcyjnymi dla świadomych ekologicznie konsumentów. Ponadto nie muszą być karmione tym samym, co typowe zwierzęta na farmach.
Szybko i ekonomicznie – wsparcie dla sektora spożywczego
Hodowanie niektórych zwierząt może być czasochłonne oraz kosztowne. Właśnie dlatego wiele osób związanych z branżą spożywczą szuka najlepszej alternatywy, która pozwoli skrócić czas oczekiwania na mięso oraz sprawić, że cały proces stanie się tańszy. Hodowanie owadów spożywczych może być pod tym względem idealne. Owady szybko osiągają odpowiednie rozmiary i są gotowe do spożycia, a dodatkowo hodowca nie musi inwestować tak dużych pieniędzy, jak ma to miejsce w przypadku farm krów czy świń.
Mniejsza emisja CO2
Hodowla owadów to nie tylko sprytny sposób na zapewnienie zdrowego, taniego i dostępnego źródła pożywienia, ale także sposób na redukcję emisji CO2. Produkcja mięsa przyczynia się do dużych emisji dwutlenku węgla, od pasz, przez transport, po przetwarzanie. Hodowla owadów natomiast, choć nie jest całkowicie neutralna pod względem emisji CO2, wydaje się być znacznie bardziej efektywna.
Uszczegóławiając, owady emitują 100 razy mniej gazu cieplarnianego niż krowy na kilogram białka. Nie wymagają również dużej ilości paszy, a to znacząco ogranicza ich ślad węglowy. Bardzo ważne jest także to, że owady oszczędzają cenne zasoby poprzez odżywianie się odpadami i mają większą skuteczność zamiany pokarmu w masę ciała. Mniejsza emisja CO2 to jeden z bardzo wielu powodów, dla których hodowla owadów nabiera coraz większego znaczenia dla naszej planety i jest już praktykowana w coraz większej liczbie państw.
Owady na co dzień – dlaczego warto włączyć je do diety i wesprzeć planetę?
Na rynkach na całym świecie dostępne są różne gatunki owadów, od larw mączników, przez robaki ziemne, po szarańczę. Co więcej, wraz z zainteresowanym rosnącym trendem, coraz więcej sklepów spożywczych, restauracji i firm cateringowych zaczyna włączać owady do swojej oferty.
Jednak dostępność to nie tylko kwestia łatwości hodowli i różnorodności oferty, ale również edukacji. Ludy na całym świecie jedzą owady od tysiącleci. Teraz, dzięki badaniom naukowym i edukacji zaczynamy na nowo doceniać ich wartość odżywczą i ekologiczną. Jak widzisz, jest wiele powodów, dla których warto rozważyć włączenie owadów do swojej diety. Jedzenie owadów jest korzystne dla planety, ale przede wszystkim jest to szansa na zróżnicowanie naszej diety i wprowadzenie do niej nowych, ciekawych smaków. Owady są nie tylko bogate w białko, ale także w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze, które są równie ważne dla naszego zdrowia. Owady stanowią także cenne źródło białka, które doceniają na przykład sportowcy.
Owady jadalne to doskonała alternatywa dla obecnych sposobów żywienia. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować, zachęcamy cię do tego, aby dać im szansę. W naszej ofercie znaleźć można naprawdę wiele bardzo interesujących wariantów, które mogą odmienić lub urozmaicić twoją dietę.