Z roku na rok rośnie liczba osób, które decydują się na przejście na dietę wegańską lub wegetariańską. Z całą pewnością zarówno jedno, jak i drugie rozwiązanie przynosi wiele korzyści. Warto rozważyć również jak w przypadku obu tych diet wygląda spożywanie owadów. Czy osoby określające się jako wegetarianie lub weganie mogą wprowadzić je do swojego jadłospisu?
Spis treści:
- Weganie i wegetarianie – różnice w diecie
- Podejście do spożywania owadów wśród wegan i wegetarian
- Aspekty moralne i etyczne jedzenia owadów
- Kwestie zdrowotne spożywania owadów w diecie roślinnej
- Czy owady mogą być źródłem białka dla wegan i wegetarian?
- Zalety i wady spożywania owadów z punktu widzenia wegan i wegetarian
Weganie i wegetarianie – różnice w diecie
Niektórzy uważają, że obie te diety opierają się na praktycznie takich samych zasadach, ale nic bardziej mylnego. Pomiędzy dietą wegańską i wegetariańską są istotne różnice, które warto podkreślać. Przede wszystkim wegetarianie rezygnują głównie ze spożycia mięsa, podczas gdy weganie wyłączają ze swojej diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli nie tylko mięso, ale i mleko, jajka, czy masło. Zdarza się, że wegetarianie spożywają ryby i owoce morza, ale weganie całkowicie wykluczają konsumpcję takich produktów. Z tego też powodu może różnić się ich podejście do spożycia owadów.
Podejście do spożywania owadów wśród wegan i wegetarian
Jak już wyżej wspomnieliśmy, weganie i wegetarianie mają różne podejście do spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. To samo dotyczy kwestii spożywania owadów – sytuacja jest niejednoznaczna i zależy od indywidualnych przekonań.
Niektórzy wegetarianie mogą spożywać owady, uważając je za dodatkowe źródło białka i składników odżywczych. W krajach, gdzie spożywanie owadów jest powszechne, takie jak Tajlandia czy Meksyk zdarza się, że wegetarianie konsumują owady.
Z kolei weganie w tej kwestii mogą być nieco bardziej konsekwentni, uważając, że jest to działanie niezgodne z ideologią wegańską. Ostatecznie jednak decyzja zawsze zależy od danej jednostki. W tej kwestii każdy weganin może mieć własny punkt widzenia. Jedni uważać będą, że jedzenie owadów jest nieetyczne, ponieważ w dalszym ciągu jest to mięso zwierzęce, inni natomiast uznają, że hodowla owadów zmniejsza cierpienie innych zwierząt i jest korzystna dla środowiska.
Aspekty moralne i etyczne jedzenia owadów
Kwestie moralne i etyczne dotyczące jedzenia owadów są złożone i mocno zależą od indywidualnych poglądów. To, czy jedzenie owadów jest dla kogoś akceptowalne, zawsze zależy od przekonań danej osoby na temat praw zwierząt i warunków ich hodowli. Właśnie z tego powodu spożycie owadów przez wegan i wegetarian za każdym razem jest bardzo indywidualne i każdy samodzielnie podejmuje taką decyzję.
Kwestie zdrowotne spożywania owadów w diecie roślinnej
Dodatek owadów do diety roślinnej ma wiele korzyści zdrowotnych. Są doskonałym źródłem białka, zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, są bogate w witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Mogą być cennym uzupełnieniem diety wegetariańskiej pod względem tych składników.
Jeżeli spojrzymy na kwestie zdrowotne z punktu widzenia osób na diecie wegańskiej, których dieta jest całkowicie pozbawiona produktów pochodzenia zwierzęcego, wszystko staje się bardziej złożone. Weganie muszą być szczególnie uważni w kwestii zdobycia odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych, takich jak witamina B12, żelazo, jod, omega-3, czy białko. W ich przypadku spożycie owadów może przynieść wiele pozytywów.
Czy owady mogą być źródłem białka dla wegan i wegetarian?
Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, który odgrywa bardzo istotną rolę w naszym zdrowiu i funkcjonowaniu organizmu. Szczególnie dla wegan i wegetarian, którzy nie jedzą mięsa, znalezienie odpowiedniej ilości białka w diecie bywa wyzwaniem.
Owady mogą stanowić doskonałe rozwiązanie tej kwestii. Na przykład sto gramów suszonych grilli dostarcza blisko 70 gramów białka, co oznacza, że dostarczają więcej białka, niż na przykład kurczak.
Choć owady mogłyby być potencjalnym źródłem białka dla wegetarian, wiele osób optuje za dietą bezmięsną właśnie z powodów etycznych dotyczących traktowania zwierząt, w tym owadów. Stąd pomimo potencjalnych korzyści zdrowotnych, wielu wegetarian i prawie wszyscy weganie skłaniają się ku odrzuceniu tej opcji.
Zalety i wady spożywania owadów z punktu widzenia wegan i wegetarian
Na samym końcu warto podsumować jeszcze najczęściej wskazywane zalety i wady spożywania owadów z punktu widzenia wegan i wegetarian.
Zalety spożywania owadów to między innymi:
- Bogactwo w białko – tak jak wcześniej wspomnieliśmy, owady są cennym źródłem białka, co sprawia, że mogą być atrakcyjne dla wegetarian,
- Zrównoważone – hodowla owadów do konsumpcji jest mniej szkodliwa dla środowiska niż hodowla większości gatunków zwierząt gospodarskich,
- Ograniczenie głodu – w niektórych regionach świata, gdzie brakuje dostępu do odpowiedniego odżywiania, spożywanie owadów mogłoby pomóc w walce z niedożywieniem.
Przeciwko spożywaniu owadów natomiast wyróżnić można takie argumenty:
- Etyka – dla wielu wegetarian i wegan spożywanie owadów jest nie do przyjęcia z powodów etycznych, niezależnie od korzyści zdrowotnych lub środowiskowych.
- Odczucia – niektórzy ludzie nadal nie czują się przekonani do tego, aby chociażby spróbować owadów.
Chcesz sięgnąć po wysokiej jakości, sprowadzone owady jadalne? W takim razie koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą i znajdź produkty idealne dla Ciebie.