FoodBugs
Najczęstsze mity dotyczące jedzenia owadów 0
Najczęstsze mity dotyczące jedzenia owadów

Jedzenie owadów staje się coraz powszechniejsze, ale wciąż można spotkać się z wieloma krzywdzącymi mitami na ten temat. Właśnie dlatego postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości osób, które nadal zastanawiają się nad spróbowaniem owadów i udowodnić, że są one naprawdę smaczne i pełne wartości odżywczych!

Spis treści:

  1. Mity o smaku – owady są niesmaczne
  2. Obalanie mitu o trudności w przygotowaniu potraw na bazie owadów
  3. Bezpieczeństwo spożywania owadów – demaskowanie mitu
  4. Owady nie dostarczają wartości odżywczych

Mity o smaku – owady są niesmaczne

Mówienie, że owady są niesmaczne to dość powszechny mit, który chcielibyśmy dla Ciebie obalić. Z pewnością wiesz, że smak jest subiektywny i co dla jednej osoby może być pyszne, dla innej niekoniecznie. Mówienie, że są niesmaczne, jest generalizowaniem, które pomija bogactwo smaków, którego można doświadczyć, próbując różnych dostępnych u nasz gatunków.

Na przykład niektóre gatunki robaków mają delikatny smak przypominający szparagi, inne zaś mają aromat podobny do orzechów. Skąd wiemy? W naszej ofercie mamy szeroki wybór owadów, które zostały przygotowane na różne sposoby. Suszone, naturalne, czy z dodatkiem przypraw. To wszystko wpływa na końcowy smak owadów, podobnie jak temperatura przygotowania czy dodane dodatki.

Z naszego doświadczenia wynika, że owady są bardzo smaczne i koniecznie musisz się o tym przekonać, eksperymentując z różnymi gatunkami i sposobami przygotowania. W naszym sklepie znajdziesz wiele gatunków i przepisy na to, jak przygotować z nich coś smacznego.

Obalanie mitu o trudności w przygotowaniu potraw na bazie owadów

Owady – trudne do przygotowania? To kolejny mit, który chcemy obalić. Może wydawać się, że potrawy na bazie owadów są skomplikowane do zrobienia, ale prawda jest taka, że wymagają one jedynie odrobiny otwartości i ciekawości. Wiele przepisów, w których na co dzień wykorzystujesz mięso czy warzywa możesz zmodyfikować w taki sposób, aby na ich miejsce zawierały one owady. To cenne źródło białka, które na dodatek można przygotować na wiele różnych sposobów. Czasami wystarczy zmienić jedynie przyprawę, aby uzyskać całkowicie inny smak, niż dotychczas.

Przygotowanie owadów do spożycia może być tak proste, jak przygotowanie dowolnej innej formy białka. Wystarczy, że poddasz je odpowiedniemu procesowi, podobnie jak robisz to z kurczakiem czy wołowiną. Jednym z ciekawych pomysłów na spożycie owadów jest podanie ich w wersji smażonej z makaronem i warzywami. To orientalne danie, z całą pewnością przypadnie ci do gustu i zrobi niemałe wrażenie zarówno na tobie, jak i na zaproszonych gościach. To jedna z najlepszych opcji, aby przekonać się do jedzenia owadów i czerpać z tego przyjemność. Wybierz na przykład chrząszcze, usmaż je tak, aby były chrupiące, a następnie dodaj ugotowany makaron, ulubione przysmażone warzywa oraz przyprawy i sos sojowy. Takie danie to naprawdę palce lizać i na pewno znajdzie się w twoim codziennym menu!

Bezpieczeństwo spożywania owadów – demaskowanie mitu

Czy owady są niebezpieczne do spożycia? To również mit, który zdecydowanie musimy obalić. Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających, że spożywanie owadów jest całkowicie bezpieczne, a nawet korzystne dla zdrowia, jeśli są one prawidłowo wyhodowane i przygotowane. Właśnie takie owady oferujemy w naszym sklepie.

Co więcej, większość owadów zawiera mniej tłuszczów nasyconych i więcej błonnika w porównaniu do tradycyjnych źródeł białka, co oznacza, że mogą być zdrowszą alternatywą dla mięsa. Międzynarodowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca nawet spożywanie owadów jako część zrównoważonej diety!

Owady nie dostarczają wartości odżywczych

Oto kolejny mit, który jest daleki od prawdy. Przytoczymy Ci kilka faktów, które skłonią Cię do przemyślenia tego stwierdzenia.

Po pierwsze, owady są niesamowicie bogate w białko. Białko to nie tylko kluczowy budulec naszych mięśni, ale również składnik niezbędny do utrzymania zdrowia skóry, włosów i paznokci.

Po drugie, owady dostarczają wiele ważnych mikroelementów, takich jak żelazo, cynk, magnez, miedź i selen. Wielu z nas ma problemy z dostarczeniem sobie odpowiedniej dawki tych składników, a owady mogą być doskonałym źródłem tych wartości odżywczych.

Na koniec warto wspomnieć, że owady w porównaniu do tradycyjnych źródeł białka, zawierają mniej tłuszczu nasyconego, a więcej błonnika i dobrych tłuszczów, takich jak omega-3. To sprawia, że mogą być zdrowszą alternatywą dla klasycznych mięsa.

Podsumowując, stwierdzenie, że owady nie dostarczają wartości odżywczych, jest dalekie od prawdy. Są one skarbnicą wielu istotnych dla zdrowia składników i w pełni zasługują na miano superfoods, po które warto sięgać regularnie. Zwłaszcza że w naszej ofercie można znaleźć tak wiele opcji, które można dopasować względem własnych preferencji. Na przykład kupić można owady naturalne, o bardzo delikatnym smaku, jak i owady w przyprawach, które wyróżniają się charakterystycznym posmaczkiem. Sprawdź koniecznie nasze owady do jedzenia i wybierz swoje ulubione, które zapamiętasz na długo!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl