FoodBugs
Jadalne robaki: pomysły na nietypowe zamienniki mięsa 0
Jadalne robaki: pomysły na nietypowe zamienniki mięsa

Owady - jedzenie przyszłości

Produkcja i spożycie mięsa przyczyniają się w znacznym stopniu na zanieczyszczenie środowiska. Nic więc dziwnego, że coraz częściej szukamy pysznych i zdrowych alternatyw. Do najpopularniejszych zamienników mięsa zaliczamy: rośliny strączkowe, boczniaki, seitan, tofu, tempeh i jackfruit (owoc chlebowca). Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz również sięgnąć po jadalne owady. 

Wzrost liczby ludności, rozwój miast i bogacenie się krajów rozwijających się wymuszają zapotrzebowanie na żywność, szczególnie białko zwierzęce. Naukowcy apelują o zmianę potrzeb żywieniowych, aby przeciwdziałać zmianom klimatycznym. Eksperci zachęcają do szukania substytutów, które pomogą efektywnie gospodarować zasobami naturalnymi. W najnowsze trendy świetnie wpisują się jadalne owady, które sprawdzą się jako zdrowe zamienniki mięsa. 

 

Owady i robaki - pyszne i zdrowe zamienniki mięsa

Szacuje się, że ponad 1900 gatunków owadów jest jadalnych dla ludzi i zwierząt, dlatego wielu specjalistów widzi w nich duży potencjał. Insekty nie potrzebują tyle miejsca, wody i pożywienia co krowy, świnie czy drób, dodatkowo szybko rosną i rozmnażają się. Podczas gdy konsumpcja owadów i robaków wciąż wzbudza kontrowersje w krajach zachodnich, w wielu regionach Afryki, Azji i Ameryki Łacińskiej stanowi część codziennej diety. Można je spożyć w całości lub przygotować z nich pastę albo proszek.  

alternatywy mięsa 

Skromne owady doskonale sprawdzą się w roli białkowych zamienników mięsa. W naszym sklepie znajdziesz mąkę ze świerszczy, makaron, granolę i odżywkę białkową. Oferujemy również pożywne batony proteinowe, chipsy i suszone owady z przyprawami.

Dlaczego warto włączyć jadalne robaki do swojej diety?

Chociaż owady i robaki określane są jedzeniem w przyszłości, warto przypomnieć, że w wielu zakątkach świata insekty stały się częścią regionalnej kuchni. Dużą popularnością cieszą się świerszcze, mączniki, duże pluskwiaki, larwy motyli, mrówki i pszczoły. 

zamienniki miesa

Jeśli nie jesteś do końca przekonany do jadalnych owadów, ale chcesz stopniowo wprowadzać je do swojej diety, możesz zacząć od granoli. To smaczny, zdrowy i pożywny dodatek do owsianki, mleka, jogurtu, napoju orzechowego, czy sojowego. Granola składa się z suszonych owoców i nasion, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Znajdziesz w niej mieszankę migdałów i nasion konopi, chia oraz słonecznika. Wspomniany składniki zostały lekko przypieczone, aby podkręcić ich smak, ale jednocześnie nie pozbawić składników odżywczych. Owies, nasiona konopii i migdały są bogate w łatwo przyswajalne, pełnowartościowe białko. Granola zawiera sporo witaminy E, magnezu, cynku i żelaza. W składzie znajdziemy również owady, które wysuszone w niskiej temperaturze i zmielone na drobny proszek zwiększą wartość odżywczą posiłku.

 

Jadalne owady - cenne źródło składników odżywczych

Eksperci twierdzą, że owady są dobrymi zamiennikami mięsa, ponieważ zawierają dużo wapnia, cynku, żelaza, miedzi, magnezu i witamin z grupy B. Dodatkowo dostarczają więcej białka i żelaza niż produkty mięsne. W ten sposób pomagają uniknąć klęsk żywiołowych, zubożenia warstwy ozonowej, utraty bioróżnorodności, problemów żywnościowych i globalnego rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych.

Chociaż wiele osób stroni od wędzonych świerszczy, suszonych mączników, czy tarantul smażonych w głębokich tłuszczu, naukowcy przekonują, że owady sprawdzą się doskonale jako naturalne zamienniki mięsa. W zależności od rodzaju owada, zawartość białka waha się od 40 do 70g białka w 100g. Warto wspomnieć iż białko owadzie jest łatwo przyswajalne i dostarcza niezbędnych aminokwasów egzogennych. Kolejnym cennym składnikiem w owadach jadalnych jest witamina B12, która występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Coraz większą popularnością cieszy się mąka ze świerszczy. Ma łagodny, orzechowy smak, dlatego sprawdzi się doskonale jako dodatek do jogurtów, koktajli, ciast, zup i płatków owsianych. Szerokie zastosowanie pozwala na wzbogacenie praktycznie każdego posiłku.

Ostatnie postępy w badaniach pokazują, że owady jadalne świetnie sprawdzają się w roli zamienników mięsa. Do 2050 roku liczba ludności na świecie wzrośnie do 9 miliardów, co wiąże się z coraz większym popytem na mięso. Zasoby Ziemi maleją, dlatego znalezienie zrównoważonych źródeł żywności jeszcze nigdy nie było tak ważne. Jednym z możliwych rozwiązań są właśnie owady. Chociaż wyglądają niepozornie, dostarczają mnóstwo białka, witamin i minerałów. Badacze szacują, że już teraz stanowią część diety przynajmniej 2 miliardów ludzi na całym świecie. 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl