
Myśląc o owadach w kontekście realnej alternatywy dla mięsa, na pewno zastanawiałeś/aś się czy możliwe jest zrobienie burgera z owadów. Oczywiście, że tak! W poniższym przepisie, zobaczysz jak wykorzystać naszą mąkę ze świerszczy do zrobienia przepysznych burgerów, niezwykle bogatych w białko. Ten przepis, świetnie sprawdzi się jako propozycja na lunch lub kolację!
Składniki :
( 4 burgery)
- puszka ciecierzycy
- 250 g pieczarek
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- ¾ szklanki bułki tartej
- 2 łyżki maki Sens
- oliwa z oliwek
- przyprawy- sól, pieprz, papryczka chilli, kurkuma, kmin rzymski
- 4 bułki
- mix ulubionych sałat, pomidor, cebula
- 5 łyżek majonezu i 5 łyżek ketchupu
- natka pietruszki
- jajko
Wykonanie :
Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażać, następnie dodać pokrojone pieczarki. Również chwile podsmażyć , dodać cieciorkę, przypary, make i dalej podsmazac. Po kilku minutach zdjąć patelnię z ognia, przełożyć usmażone warzywa do miski, dodać ¼ bułki tartej, posiekaną pietruszkę i zmiksować całość na gładką masę. Dodać jajko dobrze całość wymieszać. Formować z masy kotleciki , obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z odrobina oliwy przez kilka minut z każdej storny.
Z majonezu i ketchupu zrobić sos mieszając te dwa składniki razem. Gotowe burgery podawać w bułce z sałatą, pokrojonym pomidorem , cebulka oraz sosem.
Smacznego!