
Pomysł na szybki i prosty do wykonania lunch w klimacie azjatyckim? Zdecydowanie nasz makaron z tofu! Dzięki wykorzystaniu makaronu z soczewicy z dodatkiem mąki ze świerszczy, przygotujesz wysokobiałkowy obiad, bogaty w wapń, żelazo i witaminę B12.
Składniki:
( 2 porcje )
- pół opakowania makaronu Sens
- 250 g poszatkowanych warzyw ( u mnie jest to trochę czerwonej kapusty, marchewka, por )
- opakowanie naturalnego tofu
- odrobina mąki ziemniaczanej
- garść nerkowców
- świeża papryczka chilli
- świeża kolendra
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki miodu / syropu klonowego
- olej/ oliwa do smażenia
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Tofu pokroić w kostkę, wrzucić do woreczka wraz z maką ziemniaczaną i dobrze wymieszać, aby tofu pokryło się maką z każdej strony. Rozgrzać patelnię z dośc sporą ilością oleju i smażyć tofu przez kilka minut z każdej strony. Usmażone tofu zdjąć z patelni, przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
W szklance wymieszać sos sojowy, sok z limonki i miód. Można dolać odrobinę wody.
Na patelnię wrzucić pokrojone warzywa, po chwili dodać podprażone wcześniej na suchej patelni orzechy nerkowca, tofu i całość zalać sosem. Dobrze wymieszać aby sos wymieszał się z całością. Chwilę gotować. Gdyby sosu było za mało, można dolewać wodę, aby całość nam się nie przypaliła. Na koniec dorzucić makaron, dobrze wymieszać.
Podawać z posiekaną papryczką chilli, kolendrą.