Przepis na makaron ze świerszczy z tofu i warzywami w stylu azjatyckim 0
Przepis na makaron ze świerszczy z tofu i warzywami w stylu azjatyckim

Pomysł na szybki i prosty do wykonania lunch w klimacie azjatyckim? Zdecydowanie nasz makaron z tofu! Dzięki wykorzystaniu makaronu z soczewicy z dodatkiem mąki ze świerszczy, przygotujesz wysokobiałkowy obiad, bogaty w wapń, żelazo i witaminę B12.

 

Składniki:

( 2 porcje )

  • pół opakowania makaronu Sens
  • 250 g poszatkowanych warzyw ( u mnie jest to trochę czerwonej kapusty, marchewka, por )
  • opakowanie naturalnego tofu
  • odrobina mąki ziemniaczanej
  • garść nerkowców
  • świeża papryczka chilli
  • świeża kolendra
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki miodu / syropu klonowego
  • olej/ oliwa do smażenia

 

Wykonanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Tofu pokroić w kostkę, wrzucić do woreczka wraz z maką ziemniaczaną i dobrze wymieszać, aby tofu pokryło się maką z każdej strony. Rozgrzać patelnię z dośc sporą ilością oleju i smażyć tofu przez kilka minut z każdej strony. Usmażone tofu zdjąć z patelni, przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

W szklance wymieszać sos sojowy, sok z limonki i miód. Można dolać odrobinę wody. 

Na patelnię wrzucić pokrojone warzywa, po chwili dodać podprażone wcześniej na suchej patelni orzechy nerkowca, tofu i całość zalać sosem. Dobrze wymieszać aby sos wymieszał się z całością. Chwilę gotować. Gdyby sosu było za mało, można dolewać wodę, aby całość nam się nie przypaliła. Na koniec dorzucić makaron, dobrze wymieszać.

Podawać z posiekaną papryczką chilli, kolendrą.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl