
Przekąski na imprezę - chipsy
Szukasz przepisów na oryginalne przekąski na imprezę? W takim razie sięgnij po jadalne owady, które zapewnią dodatkowy zastrzyk białka i składników odżywczych. Naturalne świerszcze doskonale smakują w połączeniu ze słodką papryką, serem cheddar i papryczką chilli. Jeśli lubisz nachosy na ostro, wypróbuj naszą propozycję na proteinowe przekąski z insektów!
Składniki:
- 1 paczka nachosów,
- 1 szklanka startego sera cheddar,
- 1 opakowanie naturalnych świerszczy,
- 1 słodka papryka,
- 1 papryka habanero,
- 1 papryczka jalapeno.
Rozgrzej piekarnik do 204°C, w tym czasie pokrój paprykę w księżyce (okrągłe plastry) i wyjmij z niej wszystkie nasiona. Teraz zacznij układać nachosy, a następnie ułóż na nich ser, paprykę, papryczki i świerszcze. Ułóż nachosy na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści.
Muffinki - przepis na proteinowe przekąski na imprezę
Zastanawiasz się, jak zrobić słodkie przekąski z owadów na imprezę? Wypróbuj pyszne muffinki z cytryną, pomarańczą i malinami, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszów! Dodaj do nich mąkę ze świerszczy, aby nadać im wyjątkowy smak i dostarczyć więcej białka.
Składniki na 20-24 muffinki:
- 2 ⅓ szklanki mąki ze świerszczy,
- 1 szklanka świeżych malin,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
- skórka cytrynowa,
- 1 ½ łyżeczki skórki pomarańczowej,
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- ⅓ szklanki cukru,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- 8 łyżek masła.
Rozgrzej piekarnik do 204°C. Lekko posmaruj foremki do muffinek roztopionym masłem. Teraz wymieszaj w misce skórkę pomarańczową, cukier i skórkę cytrynową. Dodaj do nich mąkę ze świerszczy, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a następnie dokładnie wymieszaj. Zetrzyj masło na tarce o grubych oczkach i dobrze wymieszaj, aż się zbryli. W osobnej miseczce wymieszaj sok z cytryny, jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy i jajko. Delikatnie rozdrobnij płynną mieszankę i wymieszaj z suchymi składnikami. Postaraj się jednak nie przesadzić, żeby nie otrzymać za rzadkiej konsystencji. Dodaj do niej świeże maliny. Przełóż po jednej łyżce do każdej muffinki i piecz w piekarniku przez 15 minut, aż się zarumienią.
Przekąski z insektów - krakersy
Proteinowe przekąski z owadów to doskonała propozycja na wieczór ze znajomymi. Jeśli szukasz czegoś do schrupania, wypróbuj nasz przepis na chrupiące krakersy. Możesz zjeść je same lub posmarować pastą z awokado albo serkiem śmietankowym. Proponowana przekąska jest bogata w białko, witaminę B12, żelazo, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, dlatego przypadnie do gustu osobom, które pragną zdrowo się odżywiać.
Składniki na 48 krakersów:
- ¼ szklanki mąki ze świerszczy,
- ¼ szklanki sezamu,
- ¼ szklanki nasion chia,
- ¼ szklanki siemienia lnianego,
- ½ szklanki nasion słonecznika,
- 2 łyżki suszonego rozmarynu,
- ½ szklanki pestek dyni,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 220 ml wody,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach.
Rozgrzej piekarnik do 170°C, w tym czasie wrzuć do miski mąkę ze świerszczy, wszystkie nasiona, sól i rozmaryn. Teraz wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Odstaw miskę i poczekaj 15 minut, aby nasiona chia i siemię lniane trochę zmiękły i związały się z innymi składnikami. Dodaj oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj.
Połowę masy wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ją drugim arkuszem papieru i rozwałkuj, aż przykryje większość blachy. Dopilnuj, aby warstwa miała grubość około 4 mm. Teraz pozbądź się górnego arkusza papieru i posyp masę solą morską. Pokrój mieszankę na krakersy nożem, a następnie powtórz to samo z resztą masy na drugiej blasze. Piecz przez 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Wyjmij krakersy z piekarnika i odstaw na blat. Możesz je trzymać w hermetycznym pojemniku.
Kulki mocy - proteinowe przekąski z owadów
Potrzebujesz inspiracji na niebanalne przekąski na imprezę? Te na pierwszy rzut oka niepozorne kulki proteinowe ze świerszczami to prawdziwa bomba energetyczna. Nie zawierają sztucznych aromatów, barwników i cukru, za to są bogate w białko i błonnik. Jeśli szukasz pomysłu na doskonałą, naturalną i pożywną alternatywę dla słodyczy i cukierków, przygotuj przekąski z robaków na imprezę!
Składniki na 12 kulek:
- 2 łyżki mąki ze świerszczy,
- 4 łyżki kakao,
- ¾ szklanki daktyli bez pestek,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 1-2 łyżki oleju kokosowego,
- ½ szklanki mieszanki migdałów i orzechów włoskich,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- ½ szklanki wiórków kokosowych (do dekoracji).
Włóż wszystkie składniki do misy robota kuchennego i zmiksuj, aż dobrze się połączą. W razie potrzeby dolej trochę więcej oleju kokosowego. Uformuj z mieszanki małe kulki i posyp wiórkami kokosowymi. Możesz podać je od razu lub włożyć do lodówki, aby ładnie stwardniały.
Prosty przepis na smażony ryż ze świerszczami
Zastanawiasz się, czym zaskoczyć swoich gości? Sięgnij po świerszcze, które nadadzą klasycznemu daniu przyjemny, pikantny smak.
Składniki na 20 porcji:
- 4 paczki naturalnych świerszczy,
- 5 szklanek ugotowanego ryżu,
- 4 szklanki mrożonej mieszanki warzywnej,
- 4 jajka,
- 4 szklanki posiekanego czosnku,
- sos sojowy,
- ¼ szklanki posiekanej szalotki,
- sól,
- olej,
- przyprawy (opcjonalnie).
Rozgrzej piekarnik do 93°C, w międzyczasie rozłóż świerszcze na blasze. Dopraw je solą do smaku, a następnie piecz przez 60 minut, aż wyschną. W tym czasie ugotuj i wystudź ryż. Podsmaż czosnek i cebulę na oleju, dodaj do nich ryż i mieszankę warzywną. Zrób małe wgłębienie na środku patelni, wbij jajka, dolej trochę wody i przykryj. Dopraw sosem sojowym i przyprawami do smaku. Wyjmij świerszcze z piekarnika. Odstaw patelnię na blat, dodaj do nich świerszcze i dobrze wymieszaj.