Dlaczego owady jadalne? 5 powodów dla których warto włączyć owady do diety 1
Dlaczego owady jadalne? 5 powodów dla których warto włączyć owady do diety

Jeżeli temat owadów jadalnych jest dla Ciebie zupełnie nowy, na pewno zastanawiasz się jakie korzyści może przynieść włączenie ich do swojej diety. W tym artykule skupiliśmy się na najważniejszych powodach, które mogą Cię przekonać do ich spróbowania.

 

1. Owady są bardzo dobry źródłem białka

Zawartość białka wynosi w zależności od gatunku owada od 40 % do nawet 70 % . Ich zawartość jest zależna od gatunku owada, natomiast dużą zawartością wyróżniają się owady z których produkowane są produkty w naszym sklepie, czyli mącznik młynarek (łacińskie nazwy?) i świerszcz. Powszechnie wiadomo, iż białko jest niezbędne sportowcom, ale także każdemu kto chce prowadzić aktywny tryb życia, ponieważ pomaga w budowaniu mięśni. Jest również pomocne dla każdego, kto próbuje schudnąć, ponieważ białko cechuje się wysokim wskaźnikiem sytości oraz zmniejsza ubytek masy mięśniowej podczas redukcji masy ciała.

 

2. To bardzo smaczna przekąska oraz dodatek do dań głównych

Owady jadalne można spożywać w dwóch formach: suszone owady w całości lub w postaci mąki. Suszone mączniki lub świerszcze możemy spożywać jako zdrową przekąskę i alternatywę dla niezdrowych chipsów czy słonych orzeszków. Ponadto możemy je dodać do codziennych posiłków, aby wzbogacić je o wartościowe składniki odżywcze oraz białko. Smakiem przypominają nuty orzechowe. Polecamy dodać je do pizzy, makaronu oraz dań azjatyckich typu stir-fry. Mąkę ze świerszczy wytwarza się przez zmielenie całych suszonych świerszczy, a rezultatem jest pełnowartościowa żywność białkowa. Tak mąka jest podstawowym składnikiem takich produktów jak batony proteinowe, czy odżywki białkowe które są zalecane w szczególności dla osób aktywnych fizycznie. Mąka jest również doskonałym dodatkiem do różnych potraw, w tym ciastek, naleśników, czy ciast. 

 

3. To naturalny superfood, są źródłem tłuszczów nienasyconych i składników mineralnych

Owady są uważane za wysoko odżywczy produkt. Są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, żelazo i wapń oraz cechują się niską zawartością węglowodanów. Są też bogate w witaminy z grupy B. Niska zawartość tłuszczu w owadach skłoniła niektórych badaczy, zaangażowanych w raport FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) do zasugerowania, że entomogafia (spożywanie owadów jadalnych) może być skutecznym sposobem walki z otyłością i powiązanymi z nią chorobami.

 

4. Bezpieczna żywność rekomendowana przez FAO oraz UE

Badania pokazują, że na całym świecie istnieje około 2000 jadalnych gatunków owadów, jednakże dotąd odkryto tylko garstkę. Do najczęstszych owadów, na bazie których tworzy się produkty spożywcze, należą mącznik młynarek (Tenebrio molitor) oraz świerszcz (Acheta domesticus). Już w 2013 roku organizacja FAO opublikowała raport, w którym opisała duży problem, jakim będą źródła białka w przyszłości. Do 2030 roku populacja świata osiągnie 9 miliardów, a to wraz z rozwojem krajów takich jak Chiny, znacząco podniesie światowy popyt na mięso. Z przeprowadzonej analizy wynika, iż oczywistym jest, że tradycyjne źródła białka nie wystarczą aby wykarmić populację. W swoim raporcie, FAO opisało liczne korzyści, jakie niesie ze sobą spożywanie owadów i zachęciła do włączenia ich do stałej diety, zwracając uwagę na wysoką zawartość korzystnych tłuszczów, białka, witamin, błonnika oraz minerałów.

Cały raport można przeczytać pod linkiem - http://www.fao.org/3/i3253e/i3253e00.htm

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) 12 stycznia 2021 stwierdził, że larwa mącznika młynarka może być bezpiecznie spożywana na terenie Unii Europejskiej.

 

5. Hodowla owadów jest dobra dla środowiska

Globalne ocieplenie klimatu jest jednym z największych wyzwań naszych pokoleń. Owady są zdecydowanie bardziej przyjazne dla środowiska niż produkcja mięsa. Świerszcze wytwarzają średnio poniżej 0,1 % Co2 tego co wytwarza hodowla bydła. Natomiast, aby wyprodukować 1 kilogram białka z owadów, potrzebujemy aż 13 krotnie mniejszego terenu pod uprawę. Dzięki temu możemy zapobiec nadmiernej wycince lasów. Owady potrzebują tylko ułamka wody oraz paszy w porównaniu do tradycyjnych zwierząt gospodarczych.

 

Podsumowanie

Owady są zrównoważonym zamiennikiem dla mięsa, dostarczając dużą ilość białka oraz wartościowe składniki mineralne. Ich produkcja jest ekologiczna, zużywa znacznie mniej zasobów Ziemi niż hodowla zwierząt gospodarczych. Zdajemy sobie sprawę, iż jest to nowa żywność i dla niektórych ciężko będzie się do niej przekonać. Natomiast opisane wyżej korzyści dowodzą, że warto dać jej szansę i spróbować włączyć owady do swojej diety.

 

Komentarze do wpisu (1)

13 sierpnia 2021

Fajny artykuł, zdążyłam spróbować od Was świerszczy o smaku bbq i jestem bardzo zadowolona :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl