FoodBugs
Co to entomofagia? Wyjaśniamy pojęcie 0
Co to entomofagia? Wyjaśniamy pojęcie

Rosnąca świadomość na temat ekologii i alternatywnych sposobów żywienia sprawiła, że na popularności zyskuje entomofagia. Co to jest i na czym polega to zjawisko? W skrócie: jest to po prostu spożywanie jadalnych owadów. Co jeszcze warto wiedzieć na temat entomofagii? Zapraszamy do lektury naszego artykułu!

  1. Entomofagia – co to jest
  2. Entomofagia – najważniejsze korzyści
  3. Rosnąca popularność jadalnych owadów

Entomofagia – co to jest

Słowo entomofagia pochodzi z języka greckiego (éntomon – owad i phageĩnE – jeść) i oznacza spożywanie niektórych owadów. Początków tego zjawiska należy doszukiwać się już w prehistorii, gdy spożywanie przez ludzi larw, jaj, poczwarek i wybranych owadów było czymś naturalnym. Obecnie jadalne robaki są częścią codziennej diety min. 2 miliardów ludzi na całym świecie. Kraje, w których entomofagia jest najbardziej popularna, to przede wszystkim Chiny, Japonia, Meksyk oraz Tajlandia. Popularność ta sukcesywnie jednak rośnie – także w Europie.

Entomofagia – najważniejsze korzyści

Nie każdy wie, że entomofagia wiąże się z szeregiem korzyści – zarówno tych zdrowotnych, jak i ekologicznych. Jadalne owady są bowiem doskonałym źródłem białka i innych wartości odżywczych (m.in. jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku, żelaza, wapnia i wartościowych witamin). Z powodzeniem mogą zatem zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne człowieka, a przy tym są niezwykle różnorodne. Jadalne robaki można bowiem spożywać pod wieloma postaciami (np. smażone, suszone, gotowane, grillowane czy duszone). Kolejną kwestią jest ekologia – rosnące potrzeby na żywność przekraczają niejednokrotnie możliwości niektórych regionów, a entomofagia stała się swego rodzaju alternatywnym modelem żywienia. Ponadto hodowla owadów nie wymaga wykorzystywania zaawansowanych technologii, co przekłada się na istotne korzyści względem naszego środowiska naturalnego.

Rosnąca popularność jadalnych owadów

Powyższe aspekty w połączeniu z ciekawym smakiem jadalnych owadów sprawiają, że entomofagia cieszy się na świecie coraz większą popularnością. Wiele osób sięga po jadalne owady również z uwagi na nowe doznania kulinarne, a tych przy spożywaniu robaków z całą pewnością nie brakuje. Najpopularniejsze owady do jedzenia w Polsce to przede wszystkim świerszcze i szarańcza – oba te gatunki smakują naprawdę doskonale, co docenia coraz większa liczba osób.

Warto dodać, że robaki do jedzenia oferują już niektóre duże sieci handlowe. Możesz zakupić je również w naszym sklepie – zapoznaj się z naszą ofertą i dołącz do tysięcy osób, które wprowadziły jadalne owady do swojej diety!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl