Jedzenie owadów i traktowanie ich jako zdrowej i wysokobiałkowej przekąski staje się w naszym kraju coraz powszechniejsze. Wiele osób decyduje się na to, aby zastąpić popularne fast foody, owadzią alternatywą. Wybór jest naprawdę spory, a owady dostać można zarówno w wersji klasycznej, jak i w wersji z dodatkowymi przyprawami, które dodatkowo podkręcą ich smak. W związku z tym przyglądamy się, ile kalorii mają jadalne owady oraz, jakie zawierają składniki odżywcze.
Spis treści:
- Owady do jedzenia – ile zawierają białka?
- Ile kalorii zawierają owady do jedzenia?
- Właściwości odżywcze owadów jadalnych
Owady do jedzenia – ile zawierają białka?
Już na samym początku warto wspomnieć o tym, że owady do jedzenia posiadają w sobie całkiem sporo białka i to właśnie ono najczęściej przekonuje ludzi do tego, aby ich spróbować. Jadalne owady zawierają aż od 13 do 77% przyswajanego białka, ale jego ostateczna zawartość zależna jest od kilku czynników, takich jak stadium rozwojowe owada, jego gatunek, czy środowisko życia. Wśród owadów z największą zawartością białka wyróżnić można chrząszcze, ćmy i motyle.
Ile kalorii zawierają owady do jedzenia?
Kolejną bardzo ważną kwestią jest sama kaloryczność takich owadów. Ta także zależna będzie od konkretnego gatunku takiego owada. Dlatego warto przeanalizować to na konkretnych przykładach. Chociażby świerszcze, które mogą posiadać aż do 65% białka na 100 g, zawierają jedynie 430 kalorii w 100 g. To naprawdę niewiele, patrząc na to, ile wartości odżywczych oferują, a także na to, że mają więcej białka, niż niejeden proszek proteinowy. Koniki polne mają natomiast 373 kalorie na 100 g, ale zawartość białka jest nieco, niższa. Robaczki, które z reguły są tłuściejsze, zawierają około 550 kalorii w tej samej ilości produktu.
Właściwości odżywcze owadów jadalnych
Warto wspomnieć nie tylko o samej kaloryczności, ale i o ogólnych właściwościach odżywczych, z jakimi można się spotkać przy spożyciu owadów jadalnych. Przede wszystkim zawierają one sporo żelaza. Na przykład żółty mącznik młynarek ma więcej żelaza, niż kurczak, bądź wieprzowina. Owady jadalne zawierają też cynk. Jego cennym źródłem są na przykład gąsienice i świerszcze jadalne.
Jeśli ciekawią cię owady do jedzenia i chcesz ich spróbować, polecamy zapoznać się z naszą ofertą. To w niej znajdziesz najlepsze gatunkowo owady, które zaskoczą cię smakiem. Do wyboru masz także interesujące warianty z różnymi przyprawami. To dobra alternatywa dla zwykłej przekąski, która dostarczy ci sporo białka.