Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Pieczone świerszcze – doskonałe źródło białka

Konsumpcja owadów, w tym również świerszczy staje się w naszej szerokości geograficznej coraz popularniejsza. Choć wielu ludzi wciąż nie może przekonać się do spróbowania tych smakołyków, to stale rosnące grono fanów mówi samo za siebie. Pieczone świerszcze można znaleźć już nie tylko w sklepach internetowych, ale także na półkach niektórych większych marketów. Dlaczego warto sięgnąć po tę przekąskę?

Owady stanowią doskonałe źródło białka, w niektórych przypadkach nawet lepsze niż tradycyjne mięso. Pieczone świerszcze zawierają także duże ilości żelaza, aminokwasów i witamin (np. B12). Ponadto w produktach tego typu możesz znaleźć również wapń, niezbędny do utrzymania układu kostnego w prawidłowej formie, oraz kwasy omega 3 i 6. Pieczone świerszcze to prawdziwa bomba zdrowotna, po którą warto sięgać każdego dnia!

Świerszcze – pieczone, zdrowe przekąski

W trakcie oglądania filmów i seriali lub czytania książek często sięgamy po różne przekąski. Chipsy, paluszki, krakersy czy solone orzeszki – to produkty o dużej zawartości tłuszczu. Są one bardzo kaloryczne, co może mieć wpływ zarówno na naszą figurę, jak i zdrowie. Czym jednak zastąpić chrupiące chipsy, solony popcorn czy słodkie dropsy czekoladowe?

Owadami! Świerszcze pieczone znajdziesz zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Ich budowa oraz beztłuszczowy sposób przygotowania sprawiają, że są one niezwykle chrupiące. Dodatki takie jak przyprawy czy czekolada dodają im wyjątkowego charakteru i pomagają w wydobyciu najlepszych walorów smakowych.

Pieczone świerszcze – wzbogać swoje posiłki

Owady hodowlane stanowią doskonałe źródło chudego białka. Z tego powodu chętnie sięgają po nie zwłaszcza osoby, które chcą podwyższyć ilość tego składnika w swojej diecie, np. sportowcy. Pieczone świerszcze mogą być spożywane jako samodzielna przekąska, choć nie jest to jedyna propozycja podania tych owadów. Pod jaką postacią można je zjeść?

W krajach azjatyckich owady hodowlane traktowane są na równi z owocami morza. Z tego powodu chętnie łączone są z delikatnymi makaronami oraz ryżem. W Europie często serwuje się je wraz z tacosami czy jako dodatek do tortilli. Niedoprawione owady mają bardzo delikatny, orzechowy posmak, który nie wpływa na walory smakowe całej potrawy. Dorzucenie do burrito garści pieczonych świerszczy zdecydowanie podnosi natomiast jego wartość odżywczą.

Świerszcze pieczone – warto po nie sięgnąć!

Hodowla świerszczy jest nie tylko kilkukrotnie tańsza niż np. krowy, ale również bardziej ekologiczna. Te sympatyczne owady produkują o wiele mniej gazów cieplarnianych niż bydło rogate, a przy tym są niemal równie pożywne. Warto włączyć potrawy z dodatkiem świerszczy pieczonych do codziennego menu, zwłaszcza jeśli leży Ci na sercu dobro środowiska. Spożywanie owadów hodowlanych to rozwiązanie idealne – łączy w sobie ochronę naszej planety oraz wysoką wartość odżywczą. Spróbuj już dziś!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl