FoodBugs
Mąka ze świerszczy – jak ją stosować w kuchni? 0
Mąka ze świerszczy – jak ją stosować w kuchni?

Wielu z nas zastanawia się jak poprawić jakość codziennych posiłków. Coraz więcej osób włącza do swojej diety produkty typu superfoods, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Do tej kategorii śmiało możemy przypisać mąkę ze świerszczy. 

Świerszcze to nowy superfoods?

Świerszcz domowy (Acheta domesticus) charakteryzuje się wysoką zawartością białka (nawet do 70%) i jest źródłem aminokwasów egzogennych (EAA, Essential Amino Acids). EAA to aminokwasy których organizm nie może samodzielnie zsyntetyzować w organizmie, dlatego też niezbędne jest ich dostarczenie wraz z pożywieniem. Ponadto świerszcze są cennym źródłem żelaza, a jego zawartość jest porównywalna do zawartości żelaza w wołowinie. Świerszcze cechują się także wysoką zawartością cynku, magnezu i witamin z grupy B (w tym wit. B12). 

Jak stosować świerszcze w kuchni?

Niezwykle wygodną formą świerszczy do zastosowania w codziennej diecie jest mąka ze świerszczy. Pod kątem technologicznym nie zastępuję ona w 100% zwykłej mąki pszennej, dlatego też należy stosować ją jako dodatek do potraw. Śmiało można ją dodać do naleśników, placków, a także do wypieku pieczywa. Sprawdzi się również w przepisach bezglutenowych, ponieważ mąka ze świerszczy jest naturalnie pozbawiona glutenu. Dodatek mąki ze świerszczy zwiększa jakość posiłku poprzez zwiększenie w nim zawartości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych.

 

maka-ze-swierszczy

 

Przepis na placki z mąką ze świerszczy

Przepis na 2 osoby

Składniki:

  • mąka orkiszowa tortowa 125g
  • mąka ze świerszczy SENS 25g
  • 2 łyżki cukru lub słodziku
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 180 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1 jajo
  • 30ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  • Mąkę orkiszową oraz mąkę ze świerszczy wymieszaj z cukrem, cynamonem, solą, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  • W drugim naczyniu wymieszaj mleko, jaja i olej. Dodaj do sypkich składników i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę mleka.
  • Placki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. 
  • Podawaj z syropem klonowym lub cukrem pudrem i ze świeżymi owocami.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl